Saturday, February 4, 2012

PERCIK AYAM

1 ekor ayam sederhana besar - potong 4

1 1/2 biji kelapa
1 biji limau nipis
gula, garam

Bahan untuk dikisar halus:

4 labu bawang besar (sedang)
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
2 batang serai
2 hirisan nipis lengkuas
2 biji cili merah (belah dan buang biji)
2 sudu serbuk kaskas
sedikit belacan (jika suka)

Ambil 1/4 bahan yang dikisar dan lumurkan pada ayam bersama gula dan garam. Perapkan seketika. Sementara itu perahkan kelapa bersama air untuk mendapatkan 4 gelas pati santan.Gunakan 1 gelas pati santan untuk merebus ayam yang telah diperap tadi. Selebihnya buatkan kuah percik. Bila ayam yang direbus hampir masak, angkat dan toskan. Masukkan 3/4 bahan kisar bersama santan ke dalam periuk dan masakkan menjadi kuah percik. Masukkan gula dan garam secukup rasa.

Bakar ayam hingga kekuning-kuningan, basahkan dengan kuah percik serta balik-balikkan. Lakukan beberapa kali hingga ayam betul2 masak.

PUDING SAGU

4 oz sagu biji
1/2 biji kelapa
2 helai daun pandan
1/2 keping gula melaka
3 oz gula
sepengapit garam

Basuh dan rendam sagu biji selama 15 minit. Toskan sagu dan masukkan ke dalam periuk yang menggelegak airnya. Masak sagu hingga jernih dan tuangkan ke dalam tapis. Kemudian curahkan air sejuk ke atasnya bagi membuang kanji yang berlebihan. Masukkan sagu ke dalam acuan yang telah dibasahkan dan masukkan ke dalam peti ais.

Larutkan gula melaka dan gula pasir dalam 1/2 pain air. Jerangkan sehingga gula itu hancur. Masukkan daun pandan dan masak selama 2 atau 3 minit lagi. Tapiskan larutan itu ke dalam jag.

Masukkan 1/4 pain air sejuk ke dalam kelapa parut dan perah kira2 1/2 pain pati santan. Tapiskan santan ke dalam jag.

Hidangkan puding sagu itu ke dalam mangkuk puding atau gelas aiskrim dengan air gula dan santan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...