Sunday, October 30, 2011

BAN KISMIS

4 aun tepung
1 sudu teh serbuk penaik
1 1/2 aun margerin
1 1/2 aun gula halus
1 aun kismis
1/2 sudu teh esen vanila
1/2 aun campuran kulit limau (jika suka)
1 biji telur

Aturkan tetingkat ketuhar dan panaskan ketuhar. Lenser loyang pembakar. Ayak tepung dan sebuk penaik ke dalam mangkuk adunan. Gaul dan ramaskan margerin dengan tepung itu sehingga adunan itu kelihatan seperti serbuk roti. Masukkan gula dan kismis ke dalam campuran itu. Campurkan vanila dan telur yang telah dipukul supaya adunan menjadi kental. Bahagikan adunan kepada 8 longgok. Letakkan di atas loyang pembakar dan bakar selama 20 -25 minit sampai cukup naik dan berwarna perang. Sejukkan ban itu dan redai kuih sebelum dihidang.

NASI GORENG SANTAI

 2 mangkuk sederhana nasi
10 ekor udang hidup - buang kulit dan potong dadu
1 biji telur
8 butir kacang buncis/4 kacang panjang - bersihkan dan potong dadu
3 ulas bawang merah -tumbuk
2-3 helai daun bawang - basuh dan potong dadu
1 biji cili merah / 3 biji cili padi - dihiris nipis
bawang goreng
minyak, garam, kicap, lada sulah

 Pukul telur dengan sedikit garam dan lada sulah. Panaskan 1 sudu minyak dalam kuali dan buat telur  dadar. Angkat telur dadar , potong dan simpan untuk hiasan nasi.

Panaskan 2 sudu besar minyak. Tumis bawang, masukkan udang. Selepas itu masukkan kacang. Gaul rata kesemuanya. Masukkan 2 sudu besar air. Masukkan kicap, garam dan lada sulah mengikut citarasa masing2. Apabila udang dan kacang sudah masak, masukkan nasi dan goreng dengan api yang sederhana selama 5 minit. Sesuaikan rasanya. Hidangkan bersama telur dadar, daun bawang, bawang goreng dan hirisan cili.




Thursday, October 20, 2011

NASI GORENG FIKRI


1 mangkuk sederhana nasi putih
2 ulas bawang merah
2 biji cili kering
2 batang kacang panjang (dipotong dadu)
1 sudu teh garam halus (atau ikut citarasa sendiri)
1 biji telur
3 sudu makan minyak masak (gunakan minyak bekas goreng ikan atau ayam)

Gaulkan garam halus, kacang panjang dan nasi putih. Rasakan garamnya. Hiris bawang merah nipis-nipis. Potong cili kering sepanjang lebih kurang  1 cm setiap satunya. Panaskan minyak bekas goreng ikan atau ayam. Tumiskan bawang dan cili kering. Bila naik bau, masukkan nasi putih yang telah digaul dengan garam dan sayur. Goreng hingga rata. Pecahkan telur, gaul lagi hingga nasi dan telur sebati. Hidangkan semasa masih panas. Sesuai dimakan bersama ikan bilis goreng.




Saturday, October 1, 2011

KEK KEMBAL

8 biji telur ayam
7 camb. telur ayam
2 camb susu pekat
7 camb gula
8 camb tepung gandum
1 camt baking powder

Kacau margerin dengan susu hingga rata. Pukul putih telur hingga naik buih. Masukkan gula, kuning telur dan adunan margerin tadi ke dalam putih telur. Kacau hingga rata. Masukkan dalam acuan kek dan bakar hingga masak.

KEK HALBAL

12 cawan tepung gandum
4 sudu makan margerin
8 sudu makan gula
4 sudu teh baking powder
4 biji telur ayam
sedikit susu cair
sedikit serbuk koko

Ayak tepung dan baking powder,Pukul margerin dengan gula hingga kembang. Pecahkan telur sebiji demi sebiji ke dalam bancuhan margerin dan gula,dan pukul lagi hingga rata. Masukkan tepung dan susu cair. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Campurkan serbuk koko kepada 1 bahagian dan adun hingga sebati. 1 bahagian lagi biarkan putih. Isikan ke dalam tin pembakar mengikut citarasa masing-masing dan bakar hingga masak.

AIR NENAS


1 bji nenas yang sederhana besar
1 biji limau nipis
3 sudu besar gula
1/4 pain air mendidih

Bancuh gula dengan air mendidih. Kupas nenas, parut dan perah airnya. Perah air limau dan campurkan dengan nenas parut tadi. Tapis air nenas dan air gula ke dalam jug. Tambahkan air sejuk supaya menjadi 2 pain. Sejukkan dalam peti ais. Hidangkan minuman dengan ketulan-ketulan ais.

BUBUR CA-CA

300 g keledek
300 g keladi
1/2 biji kelapa (diparut)
5 - 6 sudu besar gula pasir
sedikit garam halus
2 helai daun pandan

Basuh keledek dan keladi. Kupas dan potong daduanggaran 1 cm. Kukus keladi dan keledek yang telah dipotong dadu hingga masak (10-15 minit). Sediakan 1/2 cawan santan perahan pertama dan 2-3 cawan santan perahan kedua. Masukkan santan perahan kedua, gula, garam dan daun pandan yang telah disimpulkan ke dalam periuk. Jerang hingga mendidih. Setelah itu masukkan keledek dan keladi. Masukkan santan perahan pertama. Kacau dan biarkan mendidih sekali lagi sebelum diangkat.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...