Thursday, March 31, 2011

MASAK KALIA

1/2 kg hati lembu - basuh bersih2, celur dengan air panas dan potong ikut suka hati
1/2 kg ubi kentang - potong nipise
1 senduk makan ketumbar
2 cawan tairu
1 buku kunyit hidup
1 mangkuk santan
2 sudu makan minyak sapi
1 sudu teh jintan manis
1 pokok daun ketumbar
1 jari kulit kayu manis
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
sebesar ibu jari halia
lada putih dan garam - ikut suka

Gaulkan kentang dengan garam dan  kunyit dan goreng hingga kekuning-kuningan dan toskan, Blend halus  bawang merah, bawang putih, ketumbar, kunyit, jintan manis, kulit kayu manis, halia dan lada putih. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan yang diblend tadi hingga kekuningan.Taburkan garam secukup rasa.  Masukkan tairu dan hati lembu. Gaulkan rata dan biarkan mendidih. Bila hati sudah empuk, masukkan santan dan kentang goreng. Biarkan mendidih sekali lagi. Sesuaikan rasanya. Bila kuah agak pekat, angkat dan hidangkan. Taburkan daun ketumbar yang telah dipotong.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...