Thursday, March 10, 2011

ACAR LIMAU MAK TOK

5 cawan minyak masak
10 biji limau nipis jeruk - direbus sampai empuk
30 biji/ 4 tahil  cili kering - goreng dan blend dengan 1 cawan air
1/4 cawan bijan - goreng tanpa minyak hingga kekuning-kuningan
1/2 kg gula
1/2 kg bawang merah - 1/3 dimesin dan 2/3 dikupas , gaul garam dan dijemur
300 g bawang putih - lakukan sama seperti bawang merah
1/2 botol cuka
6 inci halia - 1/2 dimesin dan 1/2 dimayang
10 - 15 biji cili muda  - belah, buang biji dan celur
1 sudu jintan putih - dimesin
1 sudu jintan manis - dimesin
2 sudu besar biji sawi - goreng tanpa minyak dan buang kulit hitam
150 g lobak masin - basuh dan celur
1 kotak kismis
3 cawan air
buah kana, asam kerdut, asam kulit limau, anggur atau sebarang jeruk kering - basuh (jgn dicelur)
garam secukup rasa

Panaskan minyak. Tumis jintan-jintan, bawang2 dan halia yang dimesin. Masukkan cili mesin dan goreng sampai naik minyak. Masukkan garam. Tuang cuka sampai mendidih. Campurkan air dan gula. Renihkan perlahan-lahan sampai pekat. Sejukkan dulu sebelum memasukkan kesemua bahan-bahan lain. Masukkan asam-asam, buah limau, cili muda, kismis, lobak masin, bawang dan halia. Kacau rata. Taburkan biji sawi dan bijan.
 Pastikan bawang yang dijemur dibasuh dan dicelur dahulu sebelum dimasukkan dalam kuah acar..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...